מידע מקדמי

על פי חוק רישוי עסקים ניתן לקבל מידע מוסמך ומלא על דרישות הרשויות השונות מהעסק המבוקש. לקבלת מידע זה יש להגיש לרשות הרישוי או לגוף הרישוי שמבוקש ממנו מידע, בקשה למידע מקדמי, הכרוכה בתשלום אגרה, הרשות שפונים אליה חייבת למסור את המידע תוך 30 יום מתאריך הבקשה. למשל, בקשת מידע מקדמי למפעל מזון תוגש למשרד הבריאות; בקשה למידע מקדמי של מפעל העוסק בחומרים מסוכנים תוגש למשרד להגנת הסביבה. לבקשה למידע מקדמי יש לצרף תכניות הנדסיות מלאות כפי שנקבע בחוק וכמפורט במדריך זה לבקשה לרישיון עסק.

 ניתן למצוא קישור לטפסים למידע מקדמי ולבקשה לרישיון, בעמוד 76 בתקנות רישוי עסקים.

 

תכניות עסק

על פי חוק רישוי עסקים לבקשה לרישיון יש לצרף  5 תכניות הנדסיות לעסק חתומות בידי "בעל מקצוע מוסמך". בעל מקצוע מוסמך: מהנדס בניין אזרחי רשום בפנקס המהנדסים או הנדסאי בניין רשום וכן אדריכלי או הנדסאי אדריכלות הרשומים כחוק. התוכניות יוגשו בגיליון אחד רציף – מקופל כ"גרמושקה" – בחמישה עותקים.

בתכניות יוגשו הדברים האלה:

  • תרשים סביבה – תרשים סביבה של החלקה שהעסק נמצא בה בקנה מידה 1:2500.
  • מפה מצבית – מפה שמתארת את המגרש שהעסק נמצא בו על כל מתקניו. מפה בקנה מידה 1:250.
  • תכנית העסק – תכנית תנוחה של העסק בקנה מידה של 1:100 ובה יתואר העסק בכל פרטיו: תכנונו הפנימי, תכנון הריהוט, המערכות שונות של העסק ומתקנים הפנים שלו.
  • חתכים: התכנית תכלול שני חתכים לפחות של העסק, ניצבים זה לזה בקנה מידה 1:100.החתכים יתארו את המבנה האנכי של העסק.
  • עסק של עינוג ציבורי ועסקים עם ריכוז גדול של קהל יידרש לשלב בתכנית העסק גם תכנית בטיחות שתוכן ותיחתם בידי מהנדס בטיחות ואליה יצורף נספח בטיחות באשר לסידורי הבטיחות.

הערות מיוחדות

בתוכניות של אולמות שמחה, מסעדות, בתי אוכל  למיניהם יהיה תיאור של המטבח והתכנון המפורט שלו בקנה מידה 1:50.

תכניות לעסקי מזון תעביר מחלקת רישוי עסקים לאישור מוקדם של משרד הבריאות. אטליזים חייבים אישור ווטרינר המועצה.

 

חשוב מאד

בעלי עסק- זכרו שאתם חותמים על תכניות העסק והבקשה לרישיון.

בדקו היטב כי התכנון של העסק בידי "בעל המקצוע המוסמך" טוב בעיניכם וניתן לביצוע.

דרשו מהמהנדס שיסביר כל שינוי וכל דבר המחייב בנייה והשקעה בעסק על פי התכנית.

יתכנו דרישות נוספות של רשות הרישוי ו/או "נותני אשור"

 

החלטת רשות הרישוי

רשות הרישוי תדון בבקשה ע"פ לוח הזמנים שנקבעו בתקנות רישוי עסקים  ותחליט אם היא תמשיך בתהליך הרישוי או שיימסר לעסק סירוב בנסיבות שרשות הרישוי תמצא מוצדקות ותואמות את החוק.

 

רשות הרישוי רשאית לסרב לקבל בקשה לרישיון אם לא צורפו לבקשה  כל המסמכים הדרושים.

 

אישור הבקשה בידי כל "נותני אשור"  וביצוע דרישותיהם

 לאחר קליטת הבקשה ואישורה בידי רשות הרישוי, תועבר הבקשה לרישיון לקבלת חוות דעת של כל גופי הרישוי ונותני האישורים הנדרשים על פי הצו.

חשוב מאד: יש למלא אחר דרישות "נותני אשור" ולדווח על תיקון הליקויים במסגרת הזמן שנקבע בגיליון דרישות/דו"ח בקורת של "נותן האשור" .

אם נדרש זמן נוסף, יש להודיע ל"נותן האשור" ולקבל את אישורו .

 

אישור בקשת רישיון עסק

עם קבלת כל האשורים הרלוונטיים לעסק, תפעל  מחלקת רישוי עסקים להוצאת רישיון עסק בצירוף תנאים כפי שהתקבלו מ"נותני אשור"  גורמי חוץ / פנים  ו/או רשות הרישוי .  

 

סירוב לבקשת רישיון

בעת קבלת סירוב מ"נותני אישור", תישלח הודעה בכתב לבעל העסק בדבר הסירוב,.

 ככל שלא יושלמו דרישות ולא יתקבל אישור, לא יהא מנוס מלפעול בהליכי אכיפה כמתחייב מחוק רישוי עסקים, לרבות הגשת כתב אישום בגין ניהול עסק ללא רישיון .

 

הוצאת היתר זמני

רשות הרישוי רשאית להוציא לעסק היתר זמני בנסיבות האלה:

התקבלה המלצת "נותני אשור" למתן היתר זמני בלבד .

חלף מועד טיפול כפי שנקבע בחוק, תודיע רשות הרישוי ל"נותן אישור" כי טרם התקבלה התייחסות לבקשה לרישיון עסק , בהיעדר התייחסות, יראו אותו כמי שנתן אישור, רשות הרישוי רשאית להנפיק היתר זמני ולהודיע על כך ל"נותן האישור" .                           

החלטה סופית על מתן היתר זמני היא בסמכות רשות הרישוי בלבד ואינה אוטומטית.

 

הוצאת רישיון עסק או היתר זמני

עם קבלת כל האשורים הרלוונטיים לעסק, רשות הרישוי תנפיק רישיון עסק / היתר זמני בהתאם,אשר יכלול תנאים כפי שהתקבלו מ"נותני אישור" / רשות הרישוי בהתאם לתקנות .

היתר זמני יימסר ביד, אישית למבקש ו/או למיופה כח מטעמו,לאחר שחתם על ההיתר והתנאים הנלווים אליו.

במקרה של היתר זמני - החתימה היא על הצהרה כי המבקש קרא והבין את כל התנאים שיש למלא כדי להפוך ההיתר הזמני לרישיון עסק רגיל.

במקרה של רישיון עסק - בעל העסק חייב לחתום על גבי טופס רישיון עסק ובו הצהרה כי לא חלו שינויים בעסק לעומת הפרטים שאושרו.

תשלום אגרת רישיון הוא תנאי לתוקפו של רישיון העסק.

 

חידוש רישיון תקופתי

תוקפו של רישיון תקופתי נקבע על פי תקנות רישוי עסקים והוא יירשם בטופס הרישיון.

כשלושה חודשים לפני שיפוג תוקף הרישיון, תפנה רשות הרישוי מיוזמתה לכל "נותני האישור" בהתאם לצו רישוי עסקים ותבקש חוות דעתם בדבר חידוש רישיון עסק.  

כל אחד מ"נותני אישור" יפנה לעסק , תיערך בקורת מקצועית,דו"ח בקורת כאמור יימסר לבעל העסק, תוך מתן הנחיות לביצוע דרישות /תיקון ליקויים.

על בעל העסק למלא לאלתר דרישות ולהודיע על כך בכתב למחלקת רישוי עסקים/ לעורך הביקורת וזאת על מנת שניתן יהיה לקדם חידוש אשור למתן רישיון עסק במועד מוקדם ככל הניתן ובכך לאפשר פעילות העסק ברישיון עסק באופן רציף .

לעסק שלא יבצע את דרישות "נותני אישור", תישלח הודעת סירוב לחידוש רישיון,בהיעדר הסדרה, יינקטו הליכים משפטיים בגין ניהול עסק ללא רישיון כמתחייב מחוק רישוי עסקים .

עם קבלת כל האשורים תשולם אגרה בגין חידוש רישיון עסק, בעל העסק יוזמן למחלקת רישוי עסקים לקבלת רישיון עסק המיוחל.

 

הצגת הרישיון

על פי החוק  יש להציג את רישיון העסק  במקום גלוי בעסק לעיונו של כל אדם.

 

שינוי בעסק/שינוי בעלות

כל העברה של בעלות בעסק או של ניהול העסק לאדם אחר או לגוף אחר מזה הרשום ברישיון העסק או בבקשה לרישיון,תוספת של שותף בעסק,או פרישה של שותף ממנו,העברת הבעלות לאחר,הכנסת מנהל קבוע לעסק, שינוי שם החברה אצל רשם החברות,מכירת הזכויות לחברה אחרת.

כל אלה מחייבים הגשת בקשה לשינוי בעלות על העסק .

סגירתו של העסק או העברתו לאחר מחייבת הודעה של בעל העסק למחלקת רישוי עסקים .

היה בעסק שינוי בעלות יהיה בעל העסק החדש פטור מהגשת המסמכים המפורטים בתקנות, אם יצרף את חוזה העברת הבעלות בעסק ויצהיר (כמפורט בתקנות) כי לא חלו בעסק שינויים מאז הוצא הרישיון הקודם, מן הרשום ברישיון הקודם והמסמכים הנלווים אליו, לרבות בסוג העסק ,במבניו,בשטחו ובמיקומו וכי בעסק מתקיימים תנאי הרישיון הקודם.

בעקבות הגשת בקשה לשינוי בעלות, רשות הרישוי רשאית לתת היתר זמני לתקופה של 90 יום מיום השינוי, או היתר זמני לשנה בכפוף וכמפורט בצו רישוי עסקים (מומלץ לבדוק במחלקת רישוי עסקים).

במקרה של פטירת בעל העסק והעברתו כדין לידי בן/בת זוג,הוריו או צאצאיו של הנפטר יראו את תוקף הרישיון הקודם כנמשך עד היום שבו היה פג תקפו אלמלא נפטר בעל העסק או בתום שנה מיום הפטירה לפי המוקדם ובלבד שניתנה לרשות הרישוי הודעה על הפטירה בתוך 45 יום מיום הפטירה .

   כמו כן,חובה לדווח על כל תוספת או צמצום  בשטח העסק, במהות העסק .

 

רישיון שלא חודש עקב אי סיום הליכי הרישוי,רשאית רשות הרישוי ( כמפורט בחוק) לתת לעסק היתר זמני לתקופה או לתקופות שהיא תקבע,בתנאי שסך התקופות לא יעלה על שנה אחת,זאת כל עוד לא חידשה רשות הרישוי את הרישיון או שהחליטה החלטה אחרת בנוגע להארכת תוקף הרישיון.